revenire la pagina anterioară...

3484    0    0

Aspecte legale privind comercializarea produselor agricole de catre micii fermieri

[12/10/2012]

Ca urmare a programelor de sprijinire a micilor fermieri, fie ca este vorba de programe europene sau programe guvernamentale, incet, incet micile ferme/exploatatii au inceput sa se dezvolte. Odata cu cresterea volumului productiei a aparut o noua problema: vanzarea produselor agricole. Atunci cand ai cantitati mici de produse e relativ simplu sa stai intr-o piata si sa iti valorifici la un pret bun produsele, dar atunci cand ferma trece de anumite dimensiuni valorificarea directa a productiei proprii devine aproape imposibila. Daca pana acum 2-3 ani in Romania existau putin producatori agricoli care “se loveau” de astfel de probleme, ca urmare a cresterii numarului de mici fermieri problema desfacerii produselor “s-a complicat”.

In principiu micii producatori agricoli isi pot valorifica produsele pe urmatoarele cai:
- vanzarea directa catre consumatorii finali: vanzarea in piete si targuri sau vanzarea directa la domiciliul consumatorului final;
- vanzarea catre intermediari;
- vanzarea directa in magazine sau supermarketuri (hipermarketuri).

Pentru a vinde direct in piete si in targuri sau alte locuri publice autorizate este suficient un certificat de producător. Micii producători agricoli pot vinde în piete, pe baza certificatului de producător (eliberat conform Hotărârii Guvernului nr.661/2001), iar comertul ocazional cu produse agricole este exceptat de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat fiscale (aceasta prevedere este valabila doar pentru cei care fac comert ocazional).

Certificatul de producător reprezintă actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare. Acesta trebuie să cuprindă informaţii si date privind: temeiul legal al eliberării; numele si prenumele titularului si ale membrilor din gospodăria titularului; denumirea produselor, productiile estimate si cantităţile destinate comercializării. Pe baza certificatului de producător în original sau în copie (pentru membrii din gospodăria titularului) se face accesul producătorilor în piată si este posibila închirierea de mese şi cântare.

Certificatul de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraselor si municipiilor, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării acestuia de către producător. Atentie:

Certificatul de producător se utilizează:
- pentru comercializarea produselor agroalimentare numai de către titularul certificatului de producător si/sau de persoanele mentionate în certificat (membrii din gospodăria titularului);
- numai pentru comercializarea produselor mentionate în continutul acestuia;
- pentru comercializarea produselor agroalimentare numai atunci cand acesta este vizat, nu are viza expirată si nu este suspendat;

Certificatul de producător nu poate fi utilizat:
- pentru comercializarea unor produse care desi sunt înscrise în continutul certificatului depăsesc cantitativ productia estimată corespunzător suprafetelor de teren detinute în proprietate si înscrise în certificat;
- pentru cumpărarea de produse agroalimentare în scopul revânzării acestora;
- pentru comercializarea produselor alimentare provenite din import.

A doua conditie pentru a putea vinde in piete si targuri este ca producatorul sa fie inregistrat la DSVSA, in concordanta cu prevederile
Ordinului 111/2008.

 

In momentul in care mici producatori doresc sa livreze produse pe baza de comanda direct la domiciliul clientului certificatul de producător nu mai este suficient deoarece legea prevede facilizarea vanzarii in baza certificatului de producator doar in “piete, targuri sau alte locuri publice autorizate”. Practic, in acest caz micii producatori trebuie sa isi infiinteze o firma in baza Legii Nr. 31/1990 privind societatile comerciale sau a OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale. La aceleasi forme legale trebuie sa apeleze micii producatori si in cazul in care se gandesc sa recurga la vanzarea catre intermediari sau la vanzarea directa in magazine sau supermarketuri (exceptie o poate face vanzarea către societătile care au ca obiect de activitate comertul cu cereale, care se poate face si pe baza de borderou,  conform O.U.G. nr. 12 din 22 februarie 2006).

Cu alte cuvinte, in cele mai frecvente cazuri, pentru a isi putea vinde produsele agricole fara restrictii, micii fermieri trebuie sa isi infiinteze o firma in baza Legii Nr. 31/1990 privind societatile comerciale sau a OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de către persoanele fizice autorizate. Atentie insa: la infiintare, pe langa codurile CAEN aferente productiei propriu-zise, nu uitati sa treceti si codurile CAEN aferente comercializarii en-gros si en-detail a produselor agroalimentare.

In functie de tipul activitatii va prezentam in continuare o scurta lista de Coduri CAEN care ar putea fi necesare a fi inscrise in actele constitutive:
- 4611 Intermedieri in comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile si cu semifabricate
- 4621 Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat
- 4622 Comert cu ridicata al florilor si al plantelor
- 4623 Comert cu ridicata al animalelor vii
- 4631 Comert cu ridicata al fructelor si legumelor
- 4632 Comert cu ridicata al carnii si produselor din carne
- 4633 Comert cu ridicata al produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile
- 4634 Comert cu ridicata al bauturilor
- 4639 Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun
- 4711 Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun
- 4721 Comert cu amanuntul al fructelor si legumelor proaspete, in magazine specializate
- 4722 Comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne, in magazine specializate
- 4723 Comert cu amanuntul al pestelui, crustaceelor si molustelor, in magazine specializate
- 4725 Comert cu amanuntul al bauturilor in magazine specializate
- 4729 Comert cu amanuntul al altor produse alimentare, in magazine specializate
- 4776 Comert cu amanuntul al florilor, plantelor si semintelor; comert cu amanuntul al animalelor de companie si a hranei pentru acestea, in magazine specializate
- 4781 Comert cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun efectuat prin standuri, chioscuri si piete

 Un alt aspect pe care dorim sa il subliniem este ca in cazul in care micii fermieri doresc sa isi proceseze produsele inainte de comercializare sunt necesare autorizatii suplimentare. In continuare prezentam LISTA ACTIVITATILOR PENTRU CARE SE ACORDA LICENTE DE FABRICATIE:
- Domeniul productiei de lapte si produse lactate;
- Domeniul productiei de carne si produse din carne;
- Domeniul prelucrarii si conservarii pestelui si a produselor din peste;
- Domeniul productiei de paine si produse de morarit si panificatie;
- Domeniul prelucrarii si conservarii fructelor si legumelor;
- Domeniul productiei de uleiuri si grasimi vegetale alimentare;
- Domeniul productiei de zahar si produse zaharoase;
- Domeniul productiei de bauturi;
- Domeniul productiei de amidon, glucoza si drojdie de panificatie;
- Fabricarea altor produse alimentare;
- Activitati de ambalare si/sau imbuteliere de produse alimentare;



Inscris la categoria: Marketing si vanzari


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: