revenire la pagina anterioară...

2608    0    0

Ce trebuie sa faci pentru a porni o afacere profitabila la tara ?

[05/05/2012]
Cei interesati de afaceri si de bani au aflat deja ca regula de baza a unei afaceri de succes este sa raspunda unor nevoi ale consumatorului si sa umple un gol de pe piata.
Aceia care s-au gandit sa deschida o afacere la oras au constatat ca in mediul urban exista aproape tot ceea ce iti doresti si ca este greu sa deschizi o noua afacere din cauza concurentei existente. Cu totul alta este situatia in mediul rural, unde concurenta este extrem de scazuta. Numarul de afaceri in mediul rural este mult mai mic iar oferta scazuta. De aceea multi din locuitorii satelor vin sa isi faca cumparaturile in oras, iar atunci cand au nevoie de diverse servicii se adreseaza tot firmelor din mediul urban. Mai mult decat atat, acum 2 ani aparusera articole in presa care aratau ca multi locuitori de la tara si-au cumparat carnea de porc pentru Craciun din supermarketuri si hypermarketuri. Daca ne gandim doar la agricultura, nici aici lucrurile din zona rurala nu stau mai bine. Potrivit declaratiilor Presedintelui Comisiei pentru Agricultura din Senat in 2011 in Romania existau 3 milioane de hectare necultivate. Prima concluzie: in mediul rural exista premisele demararii unor afaceri de succes deoarece nu exista concurenta reala nici in domeniul afacerilor agricole si nici in domeniul afacerilor non-agricole.

Ideea de afacere
Pasul urmator este identificarea domeniului in care trebuie demarata afacerea. Posibilitatile de a face afaceri in mediul rural sunt uriase. Se poate incepe, teoretic, aproape orice afacere. Trebuie insa avuta in vedere dimensiunea comunei sau a satului in care se demareaza afacerea deoarece in cazul afacerilor in domenii non-agricole care se adreseaza doar pietei locale exista comunitati care sunt prea mici pentru a da sansa dezvoltarii unor afaceri profitabile.
Legat de domeniile in care se poate demara o afacere, daca vorbim in general de afacerile mici, din multitudinea de posibilitati enumeram doar cateva: 
- afaceri mici in domenii agricole: cultura de cereale sau plante tehnice, legumicultura, pomicultura, ferme de crestere a animalelor; 
- afaceri mici in domenii non-agricole: productia de furaje, prestarea de servicii la diversi proprietari de terenuri, comert cu produse alimentare, comert cu produse nealimentare destinate de uz casnic, comert cu produse destinate agriculturii, depozit de materiale de constructii, turism rural, atelier de reparatii (de la unelte, electrocasnice si masini pana la reparatii calculatoare), atelier de confectii imbracaminte, atelier de tamplarie, atelier de confectii metalice, salon de coafura, spalatorie auto, constructii, servicii de catering pentru evenimente (nunti si botezuri), servicii sanitar-veterinare, servicii de mecanizare, etc.
Daca capitalul de care dispunem pentru demararea afacerii este mare ne putem gandi la o exploatatie agricola de mari dimensiuni, la o ferma mare de animale, la o fabrica de nutreturi combinate, un abator de pasari sau de animale, fabrica de lapte, carmangerie, servicii de conectare si difuzare internet, producere a energiei din surse regenerabile (biocombustibili), etc.
A doua concluzie: domeniile in care pot fi demarate afaceri profitabile in mediul rural sunt extrem de variate iar gasirea unei idei nu este un lucru dificil.

Modelul de afacere
Modelul afacerii este mecanismul care face ca o afacere sa fie profitabila. Pentru a intelege mai bine trebui sa va puneti urmatoarea intrebare: de ce din 10 brutarii care demareaza activitatea in acelasi an doar una are succes ? Care e cheia succesului ?
Trebuie sa gasiti modelul de afacere care vi se potriveste cel mai bine.
 
Amplasamentul afacerii si investitiile necesare
Dupa ce ne-am decis asupra unei idei de afacere pasul urmator este gasirea unei locatii corespunzatoare. In functie de afacere trebuie sa ne gandim ce este mai important: terenul, accesul la utilitati, tipul cladirii si dimensiunea acesteia, amplasamentul cladirii, dotarile existente intr-o cladire, sau poate existenta fortei de munca calificate in zona in care va demara afacerea ?
In functie de amplasamentul ales apoi trebuie sa ne facem un plan care sa prevada ce investitii mai sunt necesare: amenajarea terenului, racord la utilitati, constructii noi, modernizari ale cladirilor existente, utilaje, scule, etc.
Dupa ce ne-am decis ce afacere facem, unde o facem si de ce investitii avem nevoie cel mai bine ar fi sa ne facem un Plan de Afacere. Parerea noastra este ca acest lucru este absolut necesar pentru a ne spori sansele de demarare a unei afaceri profitabile. IMPORTANT: acest plan trebuie sa prevada si masuri de promovare a afacerii (una din principalele probleme identificate la intreprinzatorii care au initiat afaceri in domeniul agriculturii este necunosterea cailor de a face marketing pentru produsele agricole).

Finantarea afacerii
De multe ori acesta este pasul cel mai greu. Avem nevoie de bani pentru investitii si pentru capital circulant. Sumele necesare in cazul afacerilor mici pot fi de la cateva mii de euro la 100-200.000 EURO iar in cazul afacerilor mai mari se pot ridica la cateva milioane de euro.
Pentru finantarea afacerii in prezent exista 2 posibilitati:
- creditele bancare
- fondurile europene nerambursabile
Evident, in perioada actuala cel mai rentabil e sa apelezi la fondurile europene. Uniunea Europeana pune la dispozitie fonduri pentru:
- Instalarea tinerilor fermieri – 112
- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta – Masura 141
- Modernizarea exploatatiilor agricole – Masura 121
- Imbunatatirea valorii economice a padurii – Masura 122
- Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – Masura 123
- Infiintarea grupurilor de producatori – Masura 142
- Incurajarea activitatilor turistice – Masura 313
- Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi – Masura 312
- Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale – Masura 322

Inmatricularea firmei si rezolvarea aspectelor legale
Dupa ce am gasit am finalizat planul de afaceri care ne confirma ca afacerea este profitabila si am gasit solutii pentru a finanta afacerea trebuie sa ne facem propriu zis o firma. 
Un întreprinzator care se pregateşte sa-si înceapa o afacere are urmatoarele variante:
- Persoana fizica autorizata (PFA), Intreprindere individuala (II), Intreprindere Familiala (I.F.)
- Societate comerciala (SRL, SNC, SCA, SCCA)
In general cei care pornesc mici afaceri se orienteaza catre PFA, II sai IF.
Dupa ce am inregistrat efectiv afacerea la Registrul Comertlului trebuie sa mergem la Primarie si sa obtinem autorizatia de functionare, iar apoi la celelate institutii ale statului pentru a obtine celelalte avize si autorizatii necesare (care pot diferi, in functie de tipul afacerii
Tot in acestra faza va recomandam sa va cautati si un contabil bun.

Succes ! 
Consultant
Pascu Vlad





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic - 17/Feb/2014
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014

Cuvinte cheie: cum,faci,afaceri,profitabile,tara

Inscris la categoria: Management si planificare


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: