revenire la pagina anterioară...

9571    0    1

Daca merita si cat costa pornirea unei afaceri la tara in domeniul cultivarii legumelor in sistem ecologic

[17/02/2014]

Din ce in ce mai multă lume acordă o atentie alimentatiei sănătoase si ca urmare piata de produse bio este in crestere de la un an la altul. Dacă ne referim strict la legume vom constata că desi cererea există, deocamdată putine magazine din Romania au pe rafturi produse bio. Comerciantii se plang de faptul că există prea putini producători de legume ecologice atestati si că acestia nu asigură o constantă a livrărilor in timp ce micii producători se plang de faptul ca detailistii nu stau de vorbă cu ei. Asa că, desi momentan afacerile mici cu legume ecologice nu merg strălucit, luand in considerare trendul pietei se poate spune că astfel de afaceri au un mare potential si că, probabil, cei care investesc acum in cultivarea legumelor in sistem ecologic in spatii protejate (sere si solari) vor castiga bine in viitor.

Legat de afirmatia de mai devreme in care spuneam că afacerile cu legume produse in sistem ecologic nu merg strălucit momentan, trebuie să subliniem că este adevarată doar pentru cei care cultivă pe suprafete mici, deoarece producătorii de legume in sistem ecologic care cultiva pe suprafete mari castiga si acum extrem de bine vanzand produsele la export. In continuare nu vom mai vorbi despre acestia deoarece in acest articol dorim ne concentrăm atentia asupra afacerilor mici.

Asa că, revenind la afacerile mici, toti cei care se gandesc la ideea infiintarii unor sere sau solarii in care să cultive legume in sistem ecologic se intreabă dacă merită să-si investească banii intr-o astfel de afacere si cat i-ar putea costa pornirea unei astfel de afaceri. Pentru acestia am incercat să culegem cateva informatii referitoare la avantajele pornirii unei astfel de afaceri dar si despre riscurile la care se expun, precum si despre valoarea estimativă a investitiilor ce trebuie efectuate pentru a putea demara o astfel de afacere. 

Inainte de a vorbi despre avantajele si dezavantajele pornirii unei astfel de afaceri trebuie să vă spunem cateva cuvinte si despre piata tinta deoarece pentru a avea succes trebuie să iti vinzi produsele si pentru a putea vinde trebuie să stii foarte bine cu ce fel de clienti vei lucra după ce iti pornesti afacerea.

In cazul culturilor pe suprafete mici (pana la 1.000 m.p.) piata tintă o reprezintă persoanele din mediul urban din clasa medie si superioară, cu un grad de cultură ridicat, care vor să facă mai mult pentru sănătatea lor sau persoane care pană acum nu au fost foarte preocupate de sănătatea lor dar care din cauza unor probleme medicale doresc un nou stil de viaţă, mai igienic si sănătos. De cele mai multe ori clientii care se incadrează intr-unul din profilurile expuse au peste 30 de ani.

In prezent in Romania există 2 căi de a ajunge la potentialii clienti: prima ar fi micile magazine de produse bio din marile orase iar cea de a doua cale, vanzarea la domiciliu, pe baza de comandă. Numărul de magazine cu produse ecologice este insa destul de mic si din acest motiv atunci cand pleci la drum trebuie să te gandesti că cea mai bună cale o reprezintă livrările la domiciliu. 

Avantaleje unei asfel de afaceri:
- rata profitului in cazul cultivarii legumelor in sistem ecologic este mult mai mare decat in cazul cultivării in sistem clasic;
- numărul persoanelor interesate de o alimentatie sănătoasă este in crestere si ca urmare te lansezi intr-un domeniu in care ai sanse sporite de dezvoltare;
- dacă ai pămant intr-o localitate din apropierea unui mare oras ai piata de desfacere garantată;
- in timp, dacă iti dezvolti ferma, poti avea sansa de a exporta produsele in vestul Europei, unde preturile sunt foarte avantajoase.  

Probleme / riscuri:
- trebuie să te certifici ca si producător de produse ecologice, iar asta presupune parcurgerea unei perioade de “conversie” a terenurilor;
- trebuie sa cunosti foarte bine tehnologia cultivării legumelor in sistem ecologic. Atunci cand nu folosesti chimicale cea mai mica neatentie poate conduce la compromiterea culturii;
- iti ia ceva timp pană căstigi increderea consumatorilor. Cultivarea legumelor in sistem ecologic creste costurile de productie cu 15-30% si ca urmare produsele sunt mai scumpe decat cele cultivate in sistem clasic. Consumatorii sunt dispusi să plătească mai mult pentru produsele tale numai dacă au incredere că produsele tale sunt cu adevărat ecologice iar pentru a castiga increderea lor de cele mai multe ori un simplu atestat nu este suficient. Pe multi va trebui să ii inviti la ferma ta pentru a ii convinge ca totul este ecologic. Este un aspect foarte important deoarece livrările la domiciliu reprezintă cheia succesului in agricultura ecologică si ca atare fiecare client castigat este foarte important;
- e o afacere in care trebuie să faci multă munca fizică;
- ai sanse de a vinde produsele la export doar dacă ajungi la mai multe mii de m.p. cultivate. 

Costuri estimative:

  • Constructie sere: dacă ai terenul necesar poti construi o seră cu o suprafată totală de 2.000 mp. din care suprafată efectivă cultivată cu legume de 1.000 mp. Dacă faci o seră pe structura metalică, acoperită cu policarbonat si folie triplustrat, dotată cu sisteme de irigatii prin picurare, instalatie de incalzire, sisteme de umbrire, sisteme de ventilatie, mic spatiu de depozitare legume (cca. 35 mp), platforme, spatii verzi si bazin retentie vidanjabil te va costa probabil aproximativ 241.500 – 246.000 lei (54.000 - 55.000 Euro) dacă apelezi la o firmă specializată in realizarea unor astfel de lucrări si probabil cca. 170.000 lei (38.000 Euro) dacă cumperi toate materialele si iti realizezi sera in regie proprie (cu munca ta si a celorlalti membrii ai familiei).
  • Constructie solarii: dacă vrei să iti faci 3 solarii de cate 400 mp (cu dimensiuni de 8 x 50 m) care ar conduce la o suprafată totală de aproximativ 1.200 mp din care, la limită, vei avea 1.000 mp cultivati, materialele te vor costa intre 37.900 lei si 118.500 lei (intre 8.500 Euro si 26.500 Euro). Trebuie subliniat faptul că preturile diferă foarte mult in functie de calitatea materialelor folosite. Dacă apelezi la serviciile unei firme pentru montaj, care la final te mai incarcă cu TVA, la pretul materialelor va trebui să mai adaugi cca. 30-35%.
  • Mijloc de transport: asa cum am spus si mai devreme in perioada actuală cheia succesului unei afaceri cu legume cultivate in sistem ecologic o reprezintă livrările la domiciliu. Asta inseamnă că in mod obligatoriu trebuie să iei o autoutilitară cu care să livrezi produsele. Pentru inceput ai putea cumpăra o Dacia Dokker Van, care dacă o cumperi fără prea multe optionale te va costa cca. 40.200 lei (aprox. 9.000 Euro). Masina iti este bună si in cazul in care te hotărăsti să iti desfaci marfa prin intermediul unor mici aprozare si a unor magazine de cartier. Dacă nu vrei o masină nouă poti găsi una la second hand la 5.000 Euro
  • Materii prime: Costurile cu materiile prime necesare pornirii afacerii variază foarte mult in functie de tipul de cultură. Ar fi bine să luati in calcul minim 10.000 lei (aprox. 2.250 Euro).
  • Alte cheltuieli: La toate acestea ar trebui să mai adaugi măcar 1.000 Euro pentru un calculator, o imprimantă, o masă de birou, o casă de marcat si alte consumabile care in ziua de azi sunt absolut necesare intr-o afacere. 

Estimare costuri investitie in cazul cultivării legumelor in sere (1.000 m.p. utili)

Varianta A - dacă apelezi la o firmă specializată in constructia de sere
- constructie seră: 54.500 Euro
- masină: 9.000 Euro
- materii prime si materiale: 2.250 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investitii: 66.750 Euro 

Varianta B - dacă construiesti sera prin munca ta si a celorlalti membrii ai familiei
- constructie seră: 38.000 Euro
- masină: 5.000 Euro (masina second-hand)
- materii prime si materiale: 2.250 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investitii: 46.250 Euro
 

Estimare costuri investitie in cazul cultivării legumelor in solarii (1.000 m.p. utili)

Varianta A - dacă apelezi la o firmă specializată in constructia de solarii
- constructie solarii: 24.000 Euro
- masină: 9.000 Euro
- materii prime si materiale: 2.250 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investitii: 36.250 Euro 

Varianta B - dacă solariile sunt construite prin munca familiei
- constructie solarii: 17.000 Euro
- masină: 5.000 Euro (masina second-hand)
- materii prime si materiale: 2.250 Euro
- alte cheltuieli: 1.000 Euro
Total investitii: 25.250 Euro 

Nota: costurile estimative au fost determinate pe baza analizelor mai multor oferte de la finalul anului 2013 si inceputul anului 2014, ele reflectand niste valori medii. Preturile sunt pur orientative si pot varia in functie de particularitatile terenului pe care se realizează serele / solariile si de calitatea materialelor folosite. 

Probabil că toti cei care vor analiza diferitele variante de mai sus se vor gandi să isi facă serele sau solariile in regie poprie. Nu uitati insă că trebuie să vă pricepeti la ceea ce vreti să făceti. In caz contrar s-ar putea ca după prima iarnă să constatati că “ati aruncat banii pe fereastră” !

In caz că vi se pare prea mare investitia nu uitati că realizarea unor solarii sau sere de 500 m.p. inseamna injumătătirea costurilor investitionale !
 

Indiferent de varianta aleasă după cum vedeti pornirea unei astfel de afaceri nu este atat de ieftină pe cat pare. E o afacere care vă poate aduce profituri bunicele dacă stiti cum să vindeti marfa. Modul in care vă veti promova si desface produsele este esential. Dacă incercati să vă vindeti produsele in sistem clasic, in piete, alături de ceilalti producători care folosesc chimicale pentru cresterea legumelor profiturile la sfarsit de an vor fi cam mici. 

Dacă vi se pare prea riscant puteti incepe cu 2 solarii de 100 m.p. făcute asa cum le faceau si bunicii nostri, ca să vedeti daca afacerea vă atrage. Din 200 m.p cultivati in mod sigur nu veti castiga bani dar este un test pe care ati putea să il faceti inainte de a lua decizia de a investi 35-50.000 Euro intr-o astfel de afacere !

 

Mult succes !





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Idei de afaceri cu bani putini: prestari de servicii in zonele rurale - 12/Nov/2014
Idei de mici afaceri la tara in domeniul procesarii produselor agricole - 28/Nov/2014
Cele mai bune mici afaceri din agricultura in 2013 - 05/Oct/2013

Cuvinte cheie: afaceri,tara,legume,bio,ecologice,cultivare,sere,solarii,cost,investitie

Inscris la categoria: Agricultura ecologica


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: