revenire la pagina anterioară...

1606    0    0

Impozite si contributii datorate de fermierii finantati prin Masura 141 care se inregistreaza ca si PFA, II sau IF

[31/08/2013]

Anul 2013 a adus noi finantări pentru micii fermieri care trăiesc din agricultura de subzistentă. Potrivit informatiilor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale numărul proiectelor aprobate pentru a fi finantate in 2013 prin Măsura 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență” este de cca. 14.150. Valoarea finantarii publice totale a proiectelor selectate pentru finanțare este de peste 106 milioane de euro.

Pentru a primi efectiv finantarea persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finanţare trebuie să se înregistreze şi să se autorizeze ca si persoană fizică autorizată, întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau ca membru al unei întreprinderi familiale, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008.

Procedura de inregistrare este simplă si nu este costisitoare. Cei care au obtinut finatarea se bucură, dar putini dintre acestia stiu si ce taxe si impozite vor trebui sa plătească după ce se inregistrează ca si PFA, II sau IF.

Pentru a lămuri acest lucru vom prezenta pe scurt cateva aspecte despre obligatiile financiare pe care le au cei care realizeaza venituri din activităţi independente si functionează in baza O.U.G. 44/2008.

 

Impozit pe venit

Cei care realizeaza venituri din activităţi independente sunt obligati să plătească impozit pe venit. Indiferent de forma juridică sub care se desfasoara o afacere, respectiv PFA, II sau IF  impozitul pe venit este de 16%. Aceasta cotă de impozitare se aplică la venitul net (diferenţa între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă).

Exceptii: pentru anumite domenii de activitate există si exceptii. Proprietarii de PFA, II si IF pot să opteze intre modul de impozitare pe bază de norme de venit sau in sistem real. Sistemul real inseamnă determinarea venitului pe baza datelor din contabilitatea simplă, in timp ce normele de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către Directiile generale ale finantelor publice judetene, in functie de specificul activitătii si de zona in care isi desfasoara activitatea intreprinzatorul. Persoana cu normă de venit fixă va datora un impozit unic de 16% din norma respectivă. Pentru a vedea dacă puteti fi impozitati in baza normelor pe venit vă recomandăm să solicitati informatii de la Directia Generală a Finantelor Publice judetene din judetul in care sunteti inregistrati. 

Potrivit OUG 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal inafară de impozitul pe venit cei care realizeaza venituri din activităţi independente trebuie să achite si anumite contributii, unele dintre acestea fiind contributii obligatorii iar altele facultative.

 

CAS – contributia de asigurari sociale

Persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfasoare activitati economice, intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale si membrii intreprinderii familiale au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si ca urmare vor plati contributia de asigurari sociale.
P.F.A., I.I. si I.F. datoreaza CAS de 31,3% din venitul declarat.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.
Pentru anul 2013 se datorează CAS numai in cazul in care se realizeaza un venit minim de 778 lei (35% din castigul salarial mediu brut, care pentru 2013 a fost stabilit la 2.223 lei). Pentru sumele care depăsesc 11.115 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut) nu se plăteste CAS.

Exceptii:
- Contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru 2013: 35% x 2.223 = 778 lei).
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii de şomaj.
- Persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.
 

CASS - contributia de asigurari sociale de sanatate

Potrivit legii persoanele cu statut de PFA, titularii II si membrii IF au calitatea de contribuabili la sistemul public de asigurari sociale de sănătate.
PFA, II si IF datoreaza o contributie la sanatate de 5,5%.
Baza lunară de calcul a contributiei de asigurari sociale de sănătate datorate bugetului Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, după caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mică decat un salariu de bază minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. 

Contributii optionale

In categoria contributiilor optionale, pe care PFA alege dacă le plăteste sau nu, se inscriu:
- contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj: 0,5% din venitul asigurat;
- contributiile pentru  asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale  diferenţiate în funcţie de clasa de risc - de la 0,15% la 0,85%;
- contributia pentru concedii si indemnizatii (FCI): 0,85%. 

Plata contributiilor

Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contributiilor sociale se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

Contributiile se platesc trimestrial în 4 rate egale, până în 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. 

Concluzie:

Dacă aveti o ferma agricolă de subzistenta si v-ati inregistrat ca si PFA, II sau IF si nu aveti un alt loc de muncă, iar din activitatea pe care o desfasurati in fermă obtineti venituri lunare nete mai mari de 778 lei veti plăti in mod obligatoriu:

·       Impozit pe venit – 16%
·       CAS -  31,3%
·       CASS - 5,5%

In plus, daca vreti sa beneficiati de somaj si alte avantaje pe care le au cei angajati la o firmă va trebui sa mai plătiti:

·       contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj: 0,5%;
·       contributia pentru asigurarea in caz de accidente de muncă si boli profesionale: de la 0,15% pana la 0,85%;
·       contributia pentru concedii si indemnizatii (FCI): 0,85%. 

Nota: Desi cotele procentuale ce trebuie platite sunt aceleasi indiferent de sistemul de impozitare in care va incadrati (impozitare pe bază de norme de venit sau in sistem real) e posibil ca valoarea totala a sumelor ce trebuie platite sa difere destul de mult de la un system la altul deoarece baza de calcul a impozitelor, taxelor si contributiilor este diferita.

 

 

IMPORTANT: nivelele de impozitare mai sus prezentate sunt valabile pentru anul 2013. Acestea pot fi modificate prin ordonante si hotarari de guvern.

 

In cazul in care doriti sa diminuati in mod legal nivelul acestor impozite si contributii va recomandăm să cititi articolele privind modul de calcul al impozitului pe venit datorat de persoanele care realizează venituri din activităţi independente.



Inscris la categoria: Taxe si impozite


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: