revenire la pagina anterioară...

2381    0    0

Merita sa investesti intr-o ciupercarie ?

[20/05/2013]

Una dintre afacerile ce poate fi demarata cu investitii mici si este vizată de multe persoane care doresc să porneasca o afacere este “Ciupercaria”. Toată lumea spune ca este o afacere extrem de profitabilă si ca atare merită să investesti intr-o astfel de afacere.

Sunt insă afacerile cu ciuperci extrem de profitabile, asa cum se povesteste? Cum de niciunul din cei aflati in “top 300” nu se ocupa de afaceri cu ciuperci?

Răspunsul este simplu: afacerile cu ciuperci pot fi profitabile dar au limitele lor. Ele raman profitabile atata timp cat se incadrează in categoria “afacerilor mici”.
In cazul in care incerci să dezvolti o afacere cu ciuperci si ajungi la o capacitate de productie medie de peste 100 kg/zi vei constata că nu este deloc simplu să vinzi o astfel de cantitate in fiecare zi. Mai grav este ca recoltarea nu se face in fiecare zi deoarece exista mai multe cicluri de recoltare, existand zile in care cantitatile recoltate sunt foarte mari si aproape imposibil de vandut intr-un termen scurt. Cand e vorba de vanzare toti cei care se gandesc la o astfel de afacere isi spun “voi vinde la supermarket”. In momentul in care contactezi supermarket-urile pentru a le vinde marfa constati că lucrurile nu sunt chiar simple deoarece concurenta este extrem de puternică si in plus există o listă lungă de conditii pe care trebuie să le indeplinesti pentru a putea deveni furnizorul lor.
După ce realizezi că este foarte greu să pătrunzi in marile retele comerciale te gandesti la micile magazine alimentare din orase si la restaurante sau pizzerii. Dacă ai preturi bune si marfa de calitate acestia pot deveni clientii tăi, dar din păcate acestia cumpară in medie doar cateva kilograme de ciuperci pe zi. Ca să vinzi cantitati mari iti trebuie o intreagă flotă care să distribuie ciupercile micilor comercianti.

In Ungaria si In Polonia exista insă si mari ciupercarii care reusesc să obtină profituri bunicele. Acestea sunt insă in general firme care au investit milioane de euro si care dispun de linii proprii de productie a compostului precum si de fabrici pentru productia conservelor. Din păcate pană acum nimeni nu a reusit să dezvolte o astfel de afacere in Romania.

Atunci cand e vorba pornirea unei afaceri un element important in luarea deciziei il reprezintă valoarea capitalului ce trebuie investit. Cu cat capitalul initial este mai mic cu atat este mai usor să demarezi afacerea respectivă si scad riscurile de a iti pierde capitalul investit.
In cazul afacerilor cu ciuperci, dacă ai o mică gospodarie la tara poti porni afacerea cu un capital extrem de mic. Dacă faceti căutări pe internet veti afla ca unii au pornit astfel de afaceri investind mai putin de 500 Euro, ceea ce este extraordinar deoarece in ziua de azi foarte putine afaceri pot fi demarate cu sume atat de mici.
Atentie insă, cu investitii de 500 EURO pornesti o “mini-ciupercarie” care nu iti asigură venituri prea mari, dar poate fi “un bun inceput”. O microferma de cultivare a ciupercilor este rentabila daca se intinde pe o suprafata minima de 100 de metri patrati, iar pentru a amenaja corespunzator spatiul, a asigura conditiile de clima minimale si a cumpara materiile prime investesti cel putin 3000 EURO. Lucrurile se complica insa daca incepi sa lucrezi ca un profesionist si iti faci o sectie de productie complet dotata, care sa iti permita si controlul climei. In acest caz investitiile ajung la cca. 30.000 EURO. 

Pana la urma, dacă merită sau nu merită să investesti intr-o ciupercarie depinde de rezultatele pe care vrei sa le obtii. Dacă pleci la drum cu ideea că te lansezi intr-o afacere mica, care nu te va ajuta sa te imbogatesti dar in schimb iti va permite obtinerea unor venituri decente merită să investesti intr-o ciupercarie. In timp, cu multă muncă si cu un pic de sansă poti transforma mica afacere intr-una mare.
Daca visezi mari afaceri si bogatii trebuie sa te gandesti la investitii care depasesc 350.000 - 400.000 EURO, iar daca iti mai faci si o sectie de productie a conservelor de ciuperci pentru a avea cat de cat o siguranta a desfacerii ajungi cu usurinta la 700-800.000 EURO.





Articole similare:
Ce sanse ai in ziua de azi cu o brutarie la tara - 03/Jul/2015
Poate fi o pensiune agroturistica o afacere mica profitabila ? - 17/Feb/2013
Instalatiile pentru producerea de biogaz – o posibila afacere profitabila in mediul rural - 18/Aug/2014
Esti tanar si vrei sa pornesti o afacere la tara ? - 23/Jun/2015
O idee de afaceri care poate avea succes si la tara: Servicii de catering - 25/Jun/2015

Cuvinte cheie: afacere,ciuperci,ciupercarie,profitabilitate,merita

Inscris la categoria: Afaceri la tara


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: