revenire la pagina anterioară...

1925    0    0

Obiective si principii ale politicii europene de protectie a mediului

[26/02/2015]

Uniunea Europena (UE) a stabilit o serie Obiective si Principii privind protectia mediului care stau la baza politicii de mediu a Uniunii Europene.

Obiective
Obiectivele ce stau la baza construirii politicii de mediu a Uniunii Europene au fost stabilite prin Tratatul Comunitatii Europene, Art. 174. Astfel, acesta prevede ca obiectivele politicii europene de mediu sunt urmatoarele:
 1.  Conservarea, protectia si îmbunatatirea calitatii mediului.
 2.  Protectia sanatatii umane.
 3.  Utilizarea prudenta si rationala a resurselor umane.
 4.  Promovarea de masuri la nivel national, în vederea tratarii problemelor regionale de mediu si nu numai

Principii
Reprezentantii statelor membre ale Comunitatii Europene au pus bazele unei politici comune de mediu în urma summit-ului de la Paris din 1972, ca urmare a constientizarii caracterului transfrontalier al problemelor de mediu. Astfel, în 1973 Comisia a initiat un prim program european de actiune pentru mediu, care formuleaza cele mai importante principii ale politicii de mediu, principii care sunt în vigoare si astazi: principiul poluatorul plateste, al actiunii preventive si precautiei. Acestora li se adauga principiul protectiei ridicate a mediului, al integrarii si al proximitatii.

1. Principiul poluatorul plateste
Acest principiu prevede suportarea cheltuielilor de catre poluator cu repararea daunelor provocate în caz de poluare a mediului. Se urmareste astfel responsabilizarea celor care au încalcat normele de mediu si are un caracter coercitiv, fiind menit sa descurajeze nerespectarea legislatiei de mediu.
Un exemplu concludent se regaseste în includerea transportului aerian începand cu 2012 în schema de comercializare a certificatelor de emisie de gaze cu efect de sera.

2. Principiul actiunii preventive
Porneste de la ideea ca prevenirea este preferabila oricaror actiuni ulterioare, fiind mai eficienta din punct de vedere al calitatii rezultatului final, dar si financiar. Acest principiu are la baza regula „este mai bine sa previi decât sa combati”.

3. Principiul precautiei
Presupune evitarea riscurilor în ceea ce priveste posibilitatea existentei unei amenintari la adresa sanatatii publice sau a calitatii mediului. Astfel, se recomanda trecerea la masuri pentru îndepartarea amenintarii, chiar daca nu exista date suficiente care sa sustina iminenta si gravitatea acesteia. Conform acestui principiu, decizia de a nu interveni trebuie sa fie luata în cazul în care exista studii, analize clare care sa arate absenta unui risc major.

4. Principiul protectiei ridicate a mediului
Acest principiu presupune fixarea unor standarde ridicate de protectie a mediului si plasarea problematicii mediului pe primele locuri în rândul politicilor abordate de UE.

5. Principiul integrarii
Prevede ca formularea celorlalte politici comunitare sa respecte cerintele de protectie a mediului, astfel încât actiunea Uniunii în privinta mediului sa fie una coerenta si, implicit, eficienta.

6. Principiul proximitatii
Scopul acestui principiu este mentionat în Directiva Cadru 2008/98/CE a Deseurilor fiind acela de a asigura eliminarea si tratarea deseurilor în instalatii adecvate aflate în imediata apropiere a producatorilor de deseuri în scopul de a asigura un nivel ridicat de protectie a mediului si a sanatatii publice.

 

Sursa documentare: Ghidul politicilor Uniunii Europene – Politica de mediu

 

 

Echipa RuralOnline



Cuvinte cheie: Obiective,principii,politica,protectie,mediu


Trimite acest articol unui prieten: e-mail: numele dvs: